Boerderij-/agrarische overdracht

Wanneer u besloten hebt om uw agrarisch bedrijf over te dragen dan moeten de nodige zaken worden geregeld. Naast uw accountant of belastingadviseur speelt de notaris daarbij een belangrijke rol.

Als eerste kan worden gedacht aan de overdracht van de onderneming zelf, waaronder het vastgoed en de productierechten. Een belangrijk onderdeel van een dergelijke overdracht betreft de waardering van de onderneming en de bepaling van de koopprijs, waarbij de vraag of een meerwaardeclausule moet worden opgenomen meestal ook aan de orde komt.

Bij een bedrijfsoverdracht gaat het niet alleen om juridische en fiscale aspecten, maar zijn ook sociale en emotionele aspecten zijn belang. Daarbij gaat het veelal niet alleen om de overdrager en de overnemer zelf, maar ook om andere familieleden, zoals echtgenoten en kinderen.

Naast de bedrijfsoverdracht zijn ook zaken als de financiering van de koopprijs (via de bank en/of familie), testamenten, schenkingen en de keuze voor de bedrijfsvorm (eenmanszaak/vof/maatschap/B.V.) van groot belang.

Het is van belang om u in een vroeg stadium door ons te laten voorlichten over deze zaken.

Onze specialisten

Toegevoegd Notaris
Heeft u vragen of opmerkingen? Vul dan onderstaand contactformulier en wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen. U kunt ook direct contact opnemen met één van onze specialisten. 
Voorkeur vestiging
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2 + 0 =
Deze rekenvraag is bedoeld om spam tegen te gaan. Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.