De Belastingdienst rekent voor overlijdens vanaf 1 januari 2021 weer belastingrente als de aangifte erfbelasting te laat wordt ingediend.

Vanwege automatiseringsproblemen bij de Belastingdienst werd voor overlijdens vanaf 1 januari 2017 geen belastingrente gerekend bij belastingaanslagen erfbelasting. Dat gaat voor overlijdens vanaf 1 januari 2021 weer wel gebeuren. Er zal alleen belastingrente worden berekend als de aangifte erfbelasting te laat wordt ingediend of als bij de definitieve aanslag wordt afgeweken van de aangifte.

Voor het indienen van de aangifte erfbelasting geldt een termijn van 8 maanden na het overlijden. Pas daarna wordt belastingrente geheven. Op zijn vroegst kan de belastingdienst dus vanaf 1 september 2021 weer rente in rekening brengen.

Over aangiften erfbelasting voor overlijdens in de periode 1 januari 2017 t/m 31 december 2020 zal geen belastingrente worden geheven.

De vrijstelling van belastingrente was een gevolg van de vertraagde oplevering van het nieuwe systeem voor schenk- en erfbelastingprocessen van de Belastingdienst. Dat zorgde voor grote achterstanden in de verwerking van aangiften van erfbelasting. Inmiddels heeft de dienst het normale verwerkingsritme weer bereikt. Dat betekent dan gemiddeld 70 procent van de aangiften binnen 3 maanden na ontvangst door de Belastingdienst en 90 procent binnen 6 maanden na ontvangst zijn behandeld.

Deel dit bericht