Aandacht voor belastingzaken na scheiding

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen op emotioneel vlak, maar ook op fiscaal gebied. Bij de belastingzaken na de scheiding gaat het vaak mis. Daarom is de Belastingdienst een campagne begonnen om daar aandacht voor te vragen.

Wie eerder met zijn of haar partner samen belastingzaken regelde, moet na de scheiding snel een aantal zaken regelen. Op welk rekeningnummer komen toeslagen of belastingteruggaven binnen? Is de adreswijziging al aan de gemeente doorgegeven? En zo zijn er veel meer zaken die belangrijk zijn om bij stil te staan. De Belastingdienst heeft daarvoor een speciale pagina een ‘scheiden-checklist’ ontwikkeld.

Belastingaangifte

De Belastingdienst ziet het vaak misgaan bij de eerste belastingaangifte na de scheiding. Als mensen uit elkaar gaan, heeft dit invloed op bijvoorbeeld de af te trekken hypotheekrente of het eigenwoningforfait. Het kan daarom gunstig zijn om in het jaar van de scheiding nog tot aan het einde van dat jaar fiscaal partners te blijven. Zo wordt voorkomen dat aftrekposten dubbel worden opgevoerd. De Belastingdienst raadt ex-partners aan duidelijke fiscale afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen.

Bron: KNB

Deel dit bericht