Loop geen onnodig risico!

Negen van de tien ondernemers, lopen vaak onnodig risico! aldus Sjirk Bijma 

Stel je eens voor. Je bent groot-aandeelhouder van een mooi bedrijf. Het gaat goed met de zaak, weinig zorgen, iedereen blij. Tot het moment dat je mede-aandeelhouder een ongeluk krijgt. Hij of zij overlijdt plotseling. Van het ene op het andere moment sta je er alleen voor. Naast het verlies van een goede en gewaardeerde collega stapelen de vragen zich snel op, want het bedrijf moet door: welke afspraken hebben we ook alweer gemaakt? Wat is de waardering van de aandelen? Ben ik verzekerd? Zit zijn familie nu op schoot? Wat als zij willen verkopen? Waar haal ik het geld vandaan?

Ondernemingsrecht expert Sjirk Bijma van Van Putten Van Apeldoorn notarissen vindt dat ondernemers hierover veel te laconiek zijn: “Je zou misschien verwachten dat iedereen dit wel voor elkaar heeft, maar dat is zeker niet het geval. Negen van de tien van de ondernemers loopt onnodig zeer grote financiële risico’s. Omdat ze niet goed voorbereid zijn op onverwachte dingen die bij het leven horen.”

Elke samenwerking eindigt

Op het moment dat je ergens aan begint, wordt vaak niet genoeg nagedacht over het einde daarvan. “Dat is heel menselijk”, zegt Sjirk Bijma. “We staan er gewoonweg niet voldoende bij stil dat elke samenwerking - in welke vorm dan ook - een keer eindigt. Maakt niet uit hoe. Door overlijden, aandeelhoudersruzie, pensioen, alles kan. Op het moment dat het einde zich aandient en je dan nog iets probeert te regelen,  ja, dan ben je te laat. Op het moment dat het nog niet zover is, denken we er niet over na. Het is niet belangrijk genoeg, met als gevolg vaak slepende rechtszaken met hoge proceskosten, veel ellende.”

Help, ze willen mij dwingen mijn aandelen over te dragen!

“Ik ben 25% aandeelhouder in een BV. Nu is er ruzie in de zaak.  De andere aandeelhouders vinden dat ze niet met mij kunnen werken. Ik ben samen met 1 mede-aandeelhouder directeur. De gesprekken zijn erg heftig geweest, het is zij of ik eruit! Het bedrijf hebben wij overgenomen voor € 1,- met schulden erbij. Inmiddels is de schuld ingelopen met name door mijn strakke beleid. Nu zien de anderen resultaat en willen mij eruit werken. Ik ben het hier niet mee eens. Wat moet ik doen? Wat kan ik doen?” 

Hulpvraag van een anonieme ondernemer in december 2011

Risico’s zijn onvoorspelbaar

“Je zou denken wanneer je bijvoorbeeld enig aandeelhouder bent je minder risico loopt. In ieder geval niet met je medeaandeelhouders. Je krijgt immers niet snel ruzie met jezelf!“ lacht Sjirk Bijlma. “Echter, dan moet je weer heel goed nadenken wie de leiding moet nemen over je bedrijf als je komt te overlijden. De zaak moet immers doordraaien! Wat gebeurt er als je in het ziekenhuis terecht komt en je kan tijdelijk niet communiceren? Heb je een volmacht geregeld? Het is dus heel verstandig om dit soort dingen te regelen. Niet morgen maar nu! Wanneer je een deal sluit met een klant, denk je toch ook na over de prijs, de risico’s, de aansprakelijkheid, de service, de garantie en dergelijke? Bij dit soort dingen is het eigenlijk niet anders.”

Geen tijd!

Als ondernemer heb je weinig tijd, spelen er veel zaken tegelijkertijd. Je hebt structureel tijd te kort en je hebt dus vaak al helemaal geen tijd voor zaken die niet acuut zijn. “Wij begrijpen dat. Vandaar dat wij niet verwachten dat ondernemers naar ons toe komen om zich te laten adviseren. Ook wij zijn ondernemer. Wij gaan DGA’s proactief benaderen om hierover in gesprek gaan. Onze missie is dat dit soort dingen goed geregeld wordt. Want het kan natuurlijk wel!”

Meer weten? Neem dan contact op met mr. S.A. (Sjirk) Bijma

Twitter
Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) - Governancecode Zorg | van Putten van Apeldoorn https://t.co/OREYUnYEkh
Vanaf vrijdag 6 juli openen wij een pop-up locatie in De Smeedplaats aan de Veenderweg in Bennekom.… https://t.co/5rWyhXNAry
Nieuwsbrief