Gemeenschap van goederen afgeschaft!

Trouwen gebeurt in de toekomst niet langer standaard in gemeenschap van goederen. De Eerste Kamer nam gisteren het wetsvoorstel ‘nieuwe beperkte gemeenschap van goederen’ met een nipte meerderheid aan. Dat betekent dat er nieuwe regels komen voor als je gaat trouwen. De algehele gemeenschap van goederen wordt afgeschaft. Dat houdt in dat je niet alles meer hoeft te delen bij echtscheiding.

Kort samengevat houden de nieuwe regels in dat je alleen deelt wat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Bezittingen en schulden die je al voor het huwelijk had, blijven er buiten. Ook erfenissen en schenkingen blijven altijd van jezelf.

De nieuwe regels kunnen ook onvoorziene gevolgen hebben bij een scheiding. Bijvoorbeeld als je samen een huis hebt gekocht en jullie niet hetzelfde bedrag aan spaargeld hebben ingebracht. Wil je het verschil bij scheiding verrekenen, dan volstaat het nieuwe stelsel niet.

Als je een onderneming hebt, blijft het belangrijk om huwelijksvoorwaarden te maken. De wet regelt niet automatisch dat de andere partner volledig is beschermd tegen een schuldeiser van het bedrijf. Een bedrijf dat tijdens het huwelijk wordt gestart, is zonder huwelijksvoorwaarden van jullie samen.

Het wetsvoorstel treedt per 1 januari 2018 in werking. Het is belangrijk om je goed voor te laten lichten! Neem gerust contact op, wij informeren je graag.

Deel dit bericht
Nee, ik wil niet meer
Ja, ik wil
Twitter
Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) - Governancecode Zorg | van Putten van Apeldoorn https://t.co/OREYUnYEkh
Vanaf vrijdag 6 juli openen wij een pop-up locatie in De Smeedplaats aan de Veenderweg in Bennekom.… https://t.co/5rWyhXNAry
Nieuwsbrief