Einde hypotheekaftrek bij einde relatie of vertrek naar verpleegtehuis?

Als je een koopwoning hebt waar je ook zelf in woont, is de hypotheekrente aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Op het moment dat je niet meer zelf in de woning woont, is de hoofdregel dat de hypotheekrenteaftrek vervalt.

In een aantal gevallen kan je de hypotheekrente van de eigen woning toch blijven aftrekken als je niet meer in de eigen woning woont. Hieronder worden twee gevallen genoemd.
 
1. Einde relatie

Als partners uit elkaar gaan is het vaak zo dat één de woning verlaat en de ander (eventueel tijdelijk) in de woning blijft wonen.
Als partners samen eigenaar zijn van de woning, geldt de aftrek alleen nog voor de partner die in de woning  blijft wonen. Bij de partner die de woning verlaat, valt de woning en de hypotheekschuld in box 3, waardoor de rente niet meer aftrekbaar is.

Dat kan financieel zeer nadelig zijn. De wetgever heeft hiervoor een speciale getroffen die inhoudt dat de hypotheekrenteaftrek toch tijdelijk blijft bestaan voor beide partners. De partners krijgen op deze manier de tijd om te bekijken of ze de woning aan één van hen kunnen toedelen of dat de woning verkocht moet worden..

      Voorwaarden regeling:

  • de woning moet het hoofdverblijf van de andere partner zijn;
  • de regeling geldt voor maximaal 2 jaar na het moment van verlaten van de woning.

Of de partner die de woning heeft verlaten zelf in een huurhuis of in een nieuwe eigen woning gaat wonen, maakt niet uit. De regeling geldt voor alle verbroken samenwoningsvormen.

2. Verpleeginrichting
Wanneer de partner in een verpleeghuis verblijft, is er ook gedurende maximaal 2 jaar aftrek van hypotheekrente. Het is de vraag of die aftrek ook daarna nog blijft bestaan. Wilt u over deze situatie meer weten? Vraag het ons!
 

Deel dit bericht
Nee, ik wil niet meer
Ja, ik wil
Twitter
Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) - Governancecode Zorg | van Putten van Apeldoorn https://t.co/OREYUnYEkh
Vanaf vrijdag 6 juli openen wij een pop-up locatie in De Smeedplaats aan de Veenderweg in Bennekom.… https://t.co/5rWyhXNAry
Nieuwsbrief