Echtscheiding toch via notaris

Echtscheiding toch via notaris

Op 22 november 2011 stemde de Eerste Kamer tegen een wetsvoorstel dat notarissen de bevoegdheid moest geven een gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek in te dienen bij de Rechtbank. Deze handeling blijft nu uitsluitend voorbehouden aan advocaten. Palko Benedek, notaris en voorzitter van de notariële specialistenvereniging VMSN: “Toch blijft de notaris natuurlijk de aangewezen persoon voor het begeleiden van een echtscheiding. Het is wel een gemiste kans om de echtscheidingsprocedure voor echtgenoten iets minder belastend te maken.”.

Doorgaans wenden echtgenoten zich bij een scheiding al tot een notaris voor het wijzigen van testamenten, overdracht van onroerend goed, overdracht van aandelen in een besloten vennootschap of andere financiële aangelegenheden. Gespecialiseerde notarissen staan echtgenoten ook bij in de emotionele aspecten van een echtscheiding. Zodra echtgenoten het eens zijn over de beëindiging van hun huwelijk en over de gevolgen daarvan, stelt de notaris het echtscheidingsconvenant op. Daarna moeten echtgenoten zich verplicht tot een advocaat wenden, uitsluitend om het echtscheidingsverzoek bij de Rechtbank in te dienen. Dat is een onnodige extra stap, waarvoor de noodzaak ontbreekt. Benedek: “Daar zou dit wetsvoorstel een eind aan maken. Onbegrijpelijk dat de Eerste Kamer blijft vasthouden aan een verplichte rol voor een advocaat bij het indienen van het echtscheidingsverzoek”.

De VMSN is een notariële specialistenvereniging op het gebied van mediation en scheidingsbemiddeling. Leden zijn als notaris of kandidaat-notaris werkzaam in de notariële praktijk en opgeleid om onpartijdig te bemiddelen in conflicten. De meeste VMSN-leden zijn bovendien gespecialiseerd in het begeleiden van beëindiging van relaties en kunnen zich scheidingsbemiddelaar noemen.

Bron: VMSN 
 

Meer weten over de notaris die u kan helpen bij uw echtscheiding? Klik hier

Deel dit bericht
Nee, ik wil niet meer
Ja, ik wil
Twitter
In verband met Hemelvaartsdag is ons kantoor gesloten op 10& 11 mei 2018. Wij zijn vanaf maandag 14 mei 2018 weer b… https://t.co/01Wgk5kvLG
In verband met Hemelvaartsdag is ons kantoor gesloten op 10& 11 mei 2018. Wij zijn vanaf maandag 14 mei 2018 weer b… https://t.co/KpJB50BH0P
Nieuwsbrief