Partneralimentatie wordt gemoderniseerd

Op 25 juni wordt er een wetsvoorstel ingediend om de partneralimentatie te moderniseren. In dit wetsvoorstel wordt de duur van de alimentatieverplichting verkort, de berekening van de hoogte van de alimentatie wordt eenvoudiger en wordt het mogelijke inkomensverlies van de ex-partner leidend voor de hoogte van de alimentatie.  

In het wetsvoorstel wordt de maximale duur dat de partneralimentatie betaald moet worden teruggebracht van 12 naar 5 jaar. Indien men korter dan 3 jaar gehuwd was hoeft er geen partneralimentatie betaald te worden en bij huwelijken die langer dan 15 jaar hebben geduurd is er een maximale duur van 10 jaar partneralimentatie.

Belangrijke wijziging is de grondslag waarop partneralimentatie wordt gebaseerd. Nu geldt dat de ex-partner hetzelfde welvaartsniveau behoudt als tijdens het huwelijk. Straks wordt de hoogte bepaald op basis van het inkomensverlies dat de ex-partner mogelijk heeft geleden door het huwelijk. Een eventuele nieuwe partner zal geen invloed meer hebben op de partneralimentatieregeling. Het wetsvoorstel moet motiverend werken om voor een eigen inkomen te zorgen.

Het nieuwe wetsvoorstel zal gaan gelden voor nieuwe partneralimentatieregelingen. Huidige regelingen zullen blijven bestaan.

Het volledige wetsvoorstel lezen? Klik hier

Deel dit bericht
Nee, ik wil niet meer
Ja, ik wil
Twitter
Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) - Governancecode Zorg | van Putten van Apeldoorn https://t.co/OREYUnYEkh
Vanaf vrijdag 6 juli openen wij een pop-up locatie in De Smeedplaats aan de Veenderweg in Bennekom.… https://t.co/5rWyhXNAry
Nieuwsbrief