Echtscheiding toch via notaris

Echtscheiding toch via notaris

Op 22 november 2011 stemde de Eerste Kamer tegen een wetsvoorstel dat notarissen de bevoegdheid moest geven een gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek in te dienen bij de Rechtbank. Deze handeling blijft nu uitsluitend voorbehouden aan advocaten. Palko Benedek, notaris en voorzitter van de notariële specialistenvereniging VMSN: “Toch blijft de notaris natuurlijk de aangewezen persoon voor het begeleiden van een echtscheiding. Het is wel een gemiste kans om de echtscheidingsprocedure voor echtgenoten iets minder belastend te maken.”.

Doorgaans wenden echtgenoten zich bij een scheiding al tot een notaris voor het wijzigen van testamenten, overdracht van onroerend goed, overdracht van aandelen in een besloten vennootschap of andere financiële aangelegenheden. Gespecialiseerde notarissen staan echtgenoten ook bij in de emotionele aspecten van een echtscheiding. Zodra echtgenoten het eens zijn over de beëindiging van hun huwelijk en over de gevolgen daarvan, stelt de notaris het echtscheidingsconvenant op. Daarna moeten echtgenoten zich verplicht tot een advocaat wenden, uitsluitend om het echtscheidingsverzoek bij de Rechtbank in te dienen. Dat is een onnodige extra stap, waarvoor de noodzaak ontbreekt. Benedek: “Daar zou dit wetsvoorstel een eind aan maken. Onbegrijpelijk dat de Eerste Kamer blijft vasthouden aan een verplichte rol voor een advocaat bij het indienen van het echtscheidingsverzoek”.

De VMSN is een notariële specialistenvereniging op het gebied van mediation en scheidingsbemiddeling. Leden zijn als notaris of kandidaat-notaris werkzaam in de notariële praktijk en opgeleid om onpartijdig te bemiddelen in conflicten. De meeste VMSN-leden zijn bovendien gespecialiseerd in het begeleiden van beëindiging van relaties en kunnen zich scheidingsbemiddelaar noemen.

Bron: VMSN 
 

Meer weten over de notaris die u kan helpen bij uw echtscheiding? Klik hier

Deel dit bericht
Nee, ik wil niet meer
Ja, ik wil
Twitter
Onder toeziend oog van notaris Tierolff tekenden AM, ASR, Kelderman Bouw de koopovereenkomst 28 kavels Op Enka Ede. https://t.co/JOGr4rMdBs
Op 24-2-17 heeft Hoge Raad in 4 arresten een nadere invulling gegeven aan begrip woning voor overdrachtsbelasting. https://t.co/QCXuOEXBvw
Nieuwsbrief